Γραφείο Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

για μαθητές Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου

με την ενότητα

Η δράση -η οποία αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας του Δημόκριτου με την εταιρεία BASF HELLAS ABEE- θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με τη χημεία ενώ με βιωματική προσέγγιση παρουσιάζει στους μαθητές τα στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα.

Ενότητα Α: CHEM GENERATION: 4 αλληλένδετα πειράματα χημείας με θέμα το περιβάλλον:

  • Α. Πείραμα όπου οι μαθητές δημιουργούν πραγματικό σύστημα για φιλτράρισμα νερού
  • Β. Πείραμα για ανακύκλωση χαρτιού
  • Γ. Πείραμα με βιοδιασπώμενα πλαστικά
  • Δ. Πείραμα για ανακύκλωση μετάλλων

Ενότητα Β: Χτίζοντας με χημικά μόρια (το BINGO της Χημείας): Ο περιοδικός πίνακας γίνεται διασκεδαστικός και τα χημικά μόρια παίρνουν ζωή στα χέρια των μαθητών. Με αφορμή το έτος του εορτασμού του περιοδικού πίνακα στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν τα στοιχεία του ΠΔ κερδίζουν άτομα και δεσμούς και προσπαθούν να φτιάξουν οργανικά μόρια.

Διάρκεια

Συνολική Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 90'
Ωράριο: 9.30-10.45 κ 10.45-12.00

Ημέρες

Ημέρα Διεξαγωγής: Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη
Έναρξη: θα ανακοινωθεί άμεσα

Χωρητικότητα

Έως 50 παιδιά την ημέρα, 25 ανά πρόγραμμα
Χώρος διεξαγωγής: Κτήριο Αμφιθεάτρου

Σκοπός

Chem Generation: Η ενεργή και βιωματική ενασχόληση των μαθητών με τη Χημεία, η ανακάλυψη της διασκεδαστικής πλευράς της επιστήμης αυτής και η κατανόηση του ρόλου της χημείας στη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Χτίζοντας με χημικά μόρια: Η ενεργή και βιωματική ενασχόληση των μαθητών με τη Χημεία, η ανακάλυψη της διασκεδαστικής πλευράς της επιστήμης αυτής και η κατανόηση του ρόλου της χημείας στην καθημερινή μας ζωή.

Στόχοι

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ενδιαφέροντα διαδραστικά πειράματα χημείας και να ανακαλύψουν τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη αυτή στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων, αλλά και παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η διάσωση του πλανήτη. Οι μαθητές έρχονται επίσης σε επαφή με την έννοια της κυκλικής οικονομίας, ένα σύστημα αναγέννησης στο οποίο ελαχιστοποιούνται οι εισροές πόρων και τα απόβλητα, οι εκπομπές και η διαρροή ενέργειας με την επιβράδυνση, της μείωση της υλικών και ενέργειας

Σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα

Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς της Χημείας.